© Rootsville.eu

Women in Blues (Nor)
tiltle: My Precious Blues
music: Blues
release date: 2023
info artist: Rita Engedalen


© Rootsville 2023

 

Al twintig jaar lang brengen de toonaangevende vrouwelijke bluesmuzikanten Rita Engedalen en Margit Bakken hulde aan enkele van de sterke vrouwen in de geschiedenis van de blues. Het jubileum wordt gevierd en gemarkeerd met de lancering van een nieuw album, een concert en de tentoonstelling Kvinner i Kamp tijdens het 35-jarig jubileum van het Notodden Bluesfestival in augustus 2023. Op hun nieuwe album "My Precious Blues" eren Engedalen en Bakken enkele van de belangrijke vrouwen in de muziekgeschiedenis. Het album is persoonlijk en beschrijft een ontmoeting met sterke vrouwelijke muzikale inspiratiebronnen.

Zes van de elf nummers op "My Precious Blues" zijn volledig nieuw materiaal geschreven door Spellmansprijswinnares (2006) Rita Engedalen, die met haar zeven eerdere soloalbums haar ontmoetingen met de vrouwelijke blueskampioenen altijd in haar releases heeft opgenomen. In haar teksten op het nieuwe album zijn terugkerende kreten om hoop en gerechtigheid te horen, zoals op "Let the Freedom Come" en "Nobody Can Take My Soul". "My Precious Blues" is een muzikale reis met nummers die variëren van dichtbij akoestisch tot emotioneel geladen expressies met suggestieve ritmes. Ook hier horen we stuwende bluesuitdrukkingen en krachtige gospelstemmingen! Het album bevat zijn eigen persoonlijke teksten, evenals liedjes van enkele van de leidende vrouwen van de blues. Damer i Blues is al 20 jaar onderweg en heeft altijd zijn vaste gitarist Morten Omlid gehad, een van de bekendste bluesgitaristen van het land, met een diep begrip en toewijding aan de authentieke blues. Rita en Margit hebben ook gereisd en kregen nieuwe inspiratie van Amund en Henrik Maarud in Snaxville Studio.

Drie van de nummers op het nieuwe album zijn hier samen met de broers opgenomen - wat een nieuwe en spannende muzikale ontmoeting heeft opgeleverd! De vrouwelijke bluespioniers uit de geschiedenis hebben als grote inspiratie gediend voor Ladies in the Blues, en hun muzikale hart klopt warm en sterk voor hen. Dit klinkt goed als ze hun persoonlijke eerbetoon en interpretaties geven aan de nummers van enkele van deze grootheden. Damer i Blues heeft ongetwijfeld een sterke positie verworven in de bluesgemeenschap en naast een aantal concerten hier thuis in Noorwegen hebben ze festivals bezocht in zowel Zweden, Finland, Zwitserland, Italië, Duitsland en de VS. Ze speelden onder meer op het legendarische Sunflower River Blues & Gospel Festival in Clarksdale (2015) waar ze zeer warm werden ontvangen voor hun muzikale project.

 

tracks:

1. My Precious Blues (3:18)
2. I Will Be Ready (2:32)
3. Strugglin Woman Blues (2:53)
4. Your Secret Box Of Mysteries (4:03)
5. I Wanna See You In The Light (3:59)
6. Be A Good Man To Me (2:47)
7. I`m Talking `Bout You (2:44)
8. Nobody Can Take My Soul (3:35)
9. You Can`t Tell The Difference After Dark (2:56)
10. Let the freedome come (2:57)
11. Shine On Me (1:58)